FILM OCH FILMMUSIK

En blogg om film och filmmusik

Min bilder
Namn:
Plats: Bohuslän, Sweden

Filmvetare

torsdag, juni 23, 2016

DEN LILLE PRINSEN

Regi:Osborne
118 minuter

Mark Osborne, känd för "Kung Fu panda" har tagit sig an klassikern "Lille prinsen" som är inbäddad i en berättelse om en flicka och hennes mamma.Flickan drivs att prestera av sin mamma, under sitt sommarlov. Det finns ingen plats för lek eller fantasier. Fantasier är just vad en gammal granne lockar in henne med sin berättelse om "den lille prinsen".Ramhandlingen i "Den lille prinsen" är ganska avskalad. Miljön är stel med en känsla av alienation. Kanske är speglar detta berättelsen om lille prinsen som också är ensam och hur han möter omvärlden. 

Konstraster blir det i miljöerna. Dels mot det amerikanska och franska (originalberättelsen), med grannen som spelar fransk musik. Avsnittet med den lille prinsen är dockanimerat istället för den "vanliga" datoranimationen, som man är van med.
Blandningen känns lite ovanlig och inte helt bekväm. Ramhandlingen är lite åt det ordinära hållet medan den lille prinsen är mer fängslande och fin. 
"Den lille prinsen" skiljer sig från de vanliga familjefilmerna med action och lustigheter. Här är stilen mer lugnare och allvarlig. En del kan tycka detta är djupt för barn. Den påminner om tänkvärda filmer som "Insidan ut", utifrån en realistisk perspektiv av flickors uppväxt situation. Lite vemodig är den även om det inte dröjs kvar vid det sorgliga en längre stund.

THE NICE GUYS

Regi: Black
116 min

Som manusförfattare slog Shane Black med "Dödligt Vapen". Liksom med denna startar det med en kvinnan som dödas som blir upptakten till ett kriminalfall.
Black skapade Buddyparet med "Dödligt vapens" med den stabile familjefadern  Murtaugh och den unge galne Riggs. I "Kiss Kiss Bang Bang" var det den veke Lockhart och det mer tuffe, homosexuelle Perry. Här är det återigen ett privatdeckarpar.
Kombinationen är änklingen, Holland March (:-Ryan Gosling), som har en dotter, och den tuffe Jackson Russell Crowe), som har misslyckade relationer. March är velig medan Healy står för musklerna. Crowe är kraftigare än han brukar. Hans rollfigur påminner om Bud White i "L.A konfidentiellt", då han försvarar kvinnor (egentligen unga kvinnor). Även Kim Basinger är med här och handlingen utspelar sig i Los Angeles med inslag av korruption.
Tidpunkten är sent 1970-tal. Övergången mellan '77 och '78 otydlig. Man känner igen årtalet med affischen till "Hajen 2".
Miljön är häftig och särskilt en fest som March och Healy går på med de udda inslagen. Tiden märks med att ungdomarna blir tuffare, med sitt språkbruk, och miljöprotesterna. En del repliker känns som referenser till dagens samhälle med etanol som bränsle och elbilar. Barnprogram man såg som liten tänker man på med det politiska budskapet mot föroreningar är något man tänker på här. Detta är en del i intrigen.
Jag gillar "The nice guys" starkt. Humorn är en stor del och min vurm för deckare sedan jag var liten. TV-serien och filmen "Starsky och Hutch" tänker jag lite på.
Gosling och Crowe funkar mycket bra. Intrigen är ganska bra och även skurkarna som dyker upp. Att en deckare har sin dotter som en liten sidekick är ett trevligt inslag. Black har ett kännetecken att blanda humor och våld. Våldsamheter är plötsliga med oförargliga skratt till som när oskyldiga träffas av kulor och en skurks huvud som mosas. Lite undrar man över om de oskyldiga som stryker med överlever?
Finner inget att anmärka på. Kanske lite väl våldsamt och Kim Basinger var lite bättre i "L.A konfidentiellt". Rejält underhållande är den iallafall.

ALICE I SPEGELLANDET

Regi: Bobin
117 minuter

Kritiken mot filmen är att den inte har så mycket med Lewis Carrolls bok. Den blir mer som en uppföljare till förra filmen. Alice kommer tillbaka till Underlandet för att reda ut saker.
Vinklingen i denna film är med en feministisk udd. Visserligen är det astrokronologiskt med en kvinnlig sjökapten. Historiskt stämmer det att kvinnan har inte mycket att säga till när maken inte lever kvar.
Inledningen är ganska häftig och spännande med ett sjöslag som påminner om exempel "Pirates of the caribbean"-filmerna. Detta är ganska fantasifullt. Senare möts Alice av patriarkatets styra med att välja att rädda sin mamma som är änka. Hon träffar på Absolem (Allan Rickmans sista framträdande, i en röstroll) och tas in i spegellandet.
Miljön är ganska trevlig med en ny figur är Tid (Sacha Baron Cohen). Det kretsar kring Hattmakaren som Alice måste hjälpa. Här blir det tidsresor och det blir intressant att få se Mirana och Iracebeth/Den röda drottningen som unga. Här får man reda på varför Den röda drottningen har ett stort huvud och är ond.
"Alice i spegellandet" är underhållande men lite småseg. Lite tråkigt är att den är så disneyfierad med familjen. Det blir gulligull av det hela mot slutet.

Föreläsning: Komponera musik till film - Kreativitet under deadline


Filmkompositören Richard Bellis var inbjuden av Akademin Valand samt Högskolan för scen och musik till en öppen föreläsning/workshop som i en del av en framtida filmmusikutbildning.

 Bellis inledde kring vad en filmkompositör är. Det handlar om att vara krektiv och produktiv. Yrket är inte om konst, då de inte finns avsikt till självuttryck. Arbetet är audiovisuellt som ställer en diagnos till en filmscen, med det som inte kan sägas i dialog. Funktionen är en tjänande samtidigt som att vara expert, som att man skall vara artig. Problemet är att inte få scoremusiken att låta liknande som annan musik och här är det lite svårt med tempmusiken.

Bellis gick in på kreativitet, med en inledande bild på en mängd böcker i ämnet. I detta nämndes det grekiska med de nio muserna, mnemonics med minnets funktion i kreativiteten, stress är inte kreativitetens vän och skillnader mellan vänster och höger hjärnhalva. Varken deadline och multitasking är bra för kreativiteten.


Bellis berättade hur han arbetar. Han bor i Santa Barbara. Klockan 6 till 10 arbetar han och sedan lägger han sig i polen för paus. Då kan idéer komma upp och valet är att ligga kvar eller sätta igång.

Stress skapar en ångest. Tempmusiken är ett hjälp medel till klipparna och musiken kanske inte alltid är väl vald till scenerna. Regissörerna har inte musikkunskap så man får försöka nöja regissören med "att buga". Häri ligger ett tillit till regissören och det gäller att inte vara för smart.
Tempmusiken är en komfortzon för regissören(?). Filmmusik är inte en musikbransch. Kreaktivitet handlar inte om imitation eller inspiration. (Jag minns en filmrecension där det nämndes att James Horners musik lät oinspirerad, fast det handlar inte inspiration)
 Det man kan tjäna på är en bonus med att musikarbetarna byter tjänster med varandra.

Bellis gick in på prokastinering och perkulering. Han tog ett exempel på prokastinering när han skulle göra musik till en serie under fem veckor och han kunde ta det lugnt. Istället blev det tre veckor och det var mer musik än han trodde. Perkulering jämför han med vatten som rinner mellan tegelstenar. Det skjuts inte upp utan tar långsammare tid istället.


   Till serien "Det" använde Bellis Herrmanns form. Han tänkte inte använda tritonus. När han använde en hårtork kom han på att han kunde använda sig av dens "melodi" och gör ett tema utifrån detta med att lägga till Herrmann stilen med stråkar med ostinaton. Hans rötter som jazzarrangör kom till användning för detta. När man skapar något så gör man det inte från ingenting och han refererade Sagan när man skapar en paj så måste man ha ett universum. I detta använder man minnet och jämför med datan.
Ett annat citat han nämnde var "Skriv utan rädsla. Redigera utan nåd".



1991 komponerade Bellis musik till en tv-thriller. Året efter kom Jerry Goldsmiths "Basic instinct" vars ostinaton i ett stycke påminde om Bellis musik, som kunde varit samma om en not hade ändrats. Detta verkade ligga i luften denna tid med thriller musik. Kompositören Earle Hagen kallade detta "att när man blir tonal trampar man på någons tå"(?).Filmmusik är ett kompilationsmedium och det är ingen musik som kan ha en egen kategori på grund av alla stilar. På 1970-talet kunde kompositören sticka iväg och skriva och sen komma tillbaka med musiken. Idag måste allt spelas upp för lyssning, som kan vara lite störande när man arbetar.
Bellis tog upp att han hade en privatelev som han skulle lära om musik. De gjorde olika saker ihop och eleven blev otålig av att inte få arbeta (påminnande om träningen i Karate kid). Eleven fick rekommendation att gå på jazzklubbar och lyssna på olika typer av musik men det gjorde han inte.

Bellis visade ett arbetsschema han hade under ett par veckor. Kompositörerna har oftast bara tid att komponera 3 minuters musik per dag. Man får planera sitt vardagsliv efter schemat. Danny Elfman nämndes att hade avskedsfester innan han skulle börja arbeta. Schemat är indelat i olika delar med en slags insamlings fas osv. Att ha orkestrerare och andra medarbetare sparar dyrbar tid.


På slutet av föreläsningen var det frågestund. Frågorna kom in på komponerandet och om elektronisk musik, där han tycker det blir mekaniskt. Bellis antog att man väljer akustisk musik till tecknat, som "The Simpsons" för att det skall verka mer realistiskt. Att göra musik till TV är enklare än film. TV fungerar bättre när han får royalties och när odet finns ett bra samarbete. Bellis ville till en början bli som Jerry Goldsmith när han började men arbetet är som forsränning med olika turer.
Man får akta sig för att musiken inte låter för lik annan musik och det kan bli stämningar. (Marvin Gayle togs upp som exempel) Som kompositör får man var försiktig och inte säga fel (som att föreslå klarinett om regissören har en aversion med detta). Man får använda enkla ord som "ja" eller nej."



EYE IN THE SKY

Regi: Hood
102 minuter

I dyningarna av filmer och serier som "Homeland", och "Lejon och lamm" (om drönarattacker) kommer en brittisk långfilm om kriget mot terrorismen. Till skillnad från USA har man vissa sätt att förhålla sig i krigsföringen, något som filmen tar upp. Inledningen är fin med en flicka i Afrika som leker. Hon kommer att få en central roll i det senare händelseförloppet. Den brittiska militären ledd av Colonel Katherine Powell (Helen Mirren) har spårat terrorister till en byggnad. En av dessa är en brittisk medborgare. Skall man gå in och arrestera eller likvidera.
 Största delen av filmen handlar om beslutet kring detta. Olika ståndpunkter mot varandra om moraliska beslut. De inblandade är militärer, de som sitter bakom avtryckaren, politiker, terrorister och civilbefolkning. Offra några för att rädda flera och så vidare. Den lilla oskyldiga människan ställs mot det större. Gavin Hood har tidigare gjort Tsotsi Utlämnad, Wolverine Ender's Game så denna passar in bland dessa med drama, engagemang och spänning. Spännande blir det som en riktig nagelbitare.
Skådespeleriet är bra som Mirren som iskall. Man vet inte så mycket om hennes bakgrund. Alan Rickman, i sin sista roll, spelar hennes överordnade överstelöjtnant. För honom handlar det om att göra sitt jobb vilket han förklarar för en kvinnlig minister.
"Eye in the sky" är en mycket bra film. Några användningar kan man ha över vissa klichéer för den som känner till krigsföring och det blir lite föreläsande. Annat man kan störa sig på är lite lustigheter som magsjuka, Rickmans rollfigurs köp av en dock mitt i allvaret. Detta är för att visa på absurdheter i det hela. Den ger inget svar utan ger den komplexa bilden av krig där civila råkar befinna sig.





fredag, juni 03, 2016

X-MEN: APOCALYPSE

Regi: Singer
144 min

Filmen slår an från pyramiderna i sluttexterna i "X-Men: Days of Future Past"(2014). Inledningen är mäktig med processioner i Egyptien med en rit där en urmutant, En Sabah Nur, är en slags gud som dyrkas. Man tänker lite på "Mumien" (1998) och på "Indiana Jones", med mystiken kring arkeologi.
Förra filmen refereras också till på ett par ställen med att 1973 upptäcktes mutanterna. RavenMystique ses som en idol medan Erik Lehnsherr håller sig gömd. Händelserna i "X-men: First class" blir en annan referens med agent Moira MacTaggert.
Tiden för denna handling är 1980-talet med Kalla kriget, kärnvapen och populärkulturen (som "Knight rider" och Eurtythmics "Sweet dreams").
Det har gått 16 år sedan första filmen och det känns nästan som det bara är ett årtionden kvar för att knyta ihop originalfilmen. Vi får bekanta oss med Jean, Scott, Storm och Nightcrawler som unga och senare hur Xavier fick sitt utseende. Även Wolverine dyker upp kort. Lite märkligt blir det med de nya figurerna som inte dyker upp i de första filmerna. Vad kommer att hända med dem?


"..Apocalypse" har en del olika trådar men de olika figurerna. Mutanterna är lite splittrade. Skall de stå på de goda eller ondas sida, ledda av En Sabah Nur/Apocalypse.
 Professor Xavier står för det medmänskliga och förlåtande medan Erik Lehnsherr/Magneto vill ge igen. Xavier står för humorn men mestadels är det Quicksilver, med en hejdlöst kul sen när han stoppar tiden och flyttar på folk och ett djur. Lehnsherr står för det sorgliga som förklarar Magnetos ondska (då inte bara som förintelseöverlevare).

Denna uppföljare är påminnande "Batman vs. superman" och "Captain America: Civil war" där det pucklas på varandra. Å andra sidan går ju serien ut på detta, där det slåss mot sig själva. Förra X-men var mer effektiv i sitt berättande. Denna är lite lång men man har ändå en behållning av denna. Michael Fasbender, James McAvoy och Jennifer Lawrance är ju så bra att se också.