FILM OCH FILMMUSIK

En blogg om film och filmmusik

Min bilder
Namn:
Plats: Bohuslän, Sweden

Filmvetare

torsdag, juni 23, 2016

EYE IN THE SKY

Regi: Hood
102 minuter

I dyningarna av filmer och serier som "Homeland", och "Lejon och lamm" (om drönarattacker) kommer en brittisk långfilm om kriget mot terrorismen. Till skillnad från USA har man vissa sätt att förhålla sig i krigsföringen, något som filmen tar upp. Inledningen är fin med en flicka i Afrika som leker. Hon kommer att få en central roll i det senare händelseförloppet. Den brittiska militären ledd av Colonel Katherine Powell (Helen Mirren) har spårat terrorister till en byggnad. En av dessa är en brittisk medborgare. Skall man gå in och arrestera eller likvidera.
 Största delen av filmen handlar om beslutet kring detta. Olika ståndpunkter mot varandra om moraliska beslut. De inblandade är militärer, de som sitter bakom avtryckaren, politiker, terrorister och civilbefolkning. Offra några för att rädda flera och så vidare. Den lilla oskyldiga människan ställs mot det större. Gavin Hood har tidigare gjort Tsotsi Utlämnad, Wolverine Ender's Game så denna passar in bland dessa med drama, engagemang och spänning. Spännande blir det som en riktig nagelbitare.
Skådespeleriet är bra som Mirren som iskall. Man vet inte så mycket om hennes bakgrund. Alan Rickman, i sin sista roll, spelar hennes överordnade överstelöjtnant. För honom handlar det om att göra sitt jobb vilket han förklarar för en kvinnlig minister.
"Eye in the sky" är en mycket bra film. Några användningar kan man ha över vissa klichéer för den som känner till krigsföring och det blir lite föreläsande. Annat man kan störa sig på är lite lustigheter som magsjuka, Rickmans rollfigurs köp av en dock mitt i allvaret. Detta är för att visa på absurdheter i det hela. Den ger inget svar utan ger den komplexa bilden av krig där civila råkar befinna sig.