FILM OCH FILMMUSIK

En blogg om film och filmmusik

Min bilder
Namn:
Plats: Bohuslän, Sweden

Filmvetare

torsdag, juni 23, 2016

ALICE I SPEGELLANDET

Regi: Bobin
117 minuter

Kritiken mot filmen är att den inte har så mycket med Lewis Carrolls bok. Den blir mer som en uppföljare till förra filmen. Alice kommer tillbaka till Underlandet för att reda ut saker.
Vinklingen i denna film är med en feministisk udd. Visserligen är det astrokronologiskt med en kvinnlig sjökapten. Historiskt stämmer det att kvinnan har inte mycket att säga till när maken inte lever kvar.
Inledningen är ganska häftig och spännande med ett sjöslag som påminner om exempel "Pirates of the caribbean"-filmerna. Detta är ganska fantasifullt. Senare möts Alice av patriarkatets styra med att välja att rädda sin mamma som är änka. Hon träffar på Absolem (Allan Rickmans sista framträdande, i en röstroll) och tas in i spegellandet.
Miljön är ganska trevlig med en ny figur är Tid (Sacha Baron Cohen). Det kretsar kring Hattmakaren som Alice måste hjälpa. Här blir det tidsresor och det blir intressant att få se Mirana och Iracebeth/Den röda drottningen som unga. Här får man reda på varför Den röda drottningen har ett stort huvud och är ond.
"Alice i spegellandet" är underhållande men lite småseg. Lite tråkigt är att den är så disneyfierad med familjen. Det blir gulligull av det hela mot slutet.