FILM OCH FILMMUSIK

En blogg om film och filmmusik

Min bilder
Namn:
Plats: Bohuslän, Sweden

Filmvetare

torsdag, juni 23, 2016

THE NICE GUYS

Regi: Black
116 min

Som manusförfattare slog Shane Black med "Dödligt Vapen". Liksom med denna startar det med en kvinnan som dödas som blir upptakten till ett kriminalfall.
Black skapade Buddyparet med "Dödligt vapens" med den stabile familjefadern  Murtaugh och den unge galne Riggs. I "Kiss Kiss Bang Bang" var det den veke Lockhart och det mer tuffe, homosexuelle Perry. Här är det återigen ett privatdeckarpar.
Kombinationen är änklingen, Holland March (:-Ryan Gosling), som har en dotter, och den tuffe Jackson Russell Crowe), som har misslyckade relationer. March är velig medan Healy står för musklerna. Crowe är kraftigare än han brukar. Hans rollfigur påminner om Bud White i "L.A konfidentiellt", då han försvarar kvinnor (egentligen unga kvinnor). Även Kim Basinger är med här och handlingen utspelar sig i Los Angeles med inslag av korruption.
Tidpunkten är sent 1970-tal. Övergången mellan '77 och '78 otydlig. Man känner igen årtalet med affischen till "Hajen 2".
Miljön är häftig och särskilt en fest som March och Healy går på med de udda inslagen. Tiden märks med att ungdomarna blir tuffare, med sitt språkbruk, och miljöprotesterna. En del repliker känns som referenser till dagens samhälle med etanol som bränsle och elbilar. Barnprogram man såg som liten tänker man på med det politiska budskapet mot föroreningar är något man tänker på här. Detta är en del i intrigen.
Jag gillar "The nice guys" starkt. Humorn är en stor del och min vurm för deckare sedan jag var liten. TV-serien och filmen "Starsky och Hutch" tänker jag lite på.
Gosling och Crowe funkar mycket bra. Intrigen är ganska bra och även skurkarna som dyker upp. Att en deckare har sin dotter som en liten sidekick är ett trevligt inslag. Black har ett kännetecken att blanda humor och våld. Våldsamheter är plötsliga med oförargliga skratt till som när oskyldiga träffas av kulor och en skurks huvud som mosas. Lite undrar man över om de oskyldiga som stryker med överlever?
Finner inget att anmärka på. Kanske lite väl våldsamt och Kim Basinger var lite bättre i "L.A konfidentiellt". Rejält underhållande är den iallafall.