FILM OCH FILMMUSIK

En blogg om film och filmmusik

Min bilder
Namn:
Plats: Bohuslän, Sweden

Filmvetare

lördag, maj 14, 2016

DJUNGELBOKEN

Regi: Favreau
105 min


John Favraeu står bakom filmern som "Iron man" har gett sig på en ny filmatisering av Rudyard Kiplins "Djungelboken". Från Disneys animerade film från 1967 finns två sånger med i djuren pratar även här. Till en början känns det lite konstigt med talande djur. I den tecknande versionen var det enklare då det känns mer realistiskt här. Datoranimeringarna är imponerande även om det ser lite konst gjort ut vid några små tillfällen som med Shere Khan och elefanterna. 
Filmen börjar spännande och etablerar Mowgli och sätter upp hans jaktförmågor som kommer till fördel mot slutet. Mowgli är som i 1967 års filmen och går direkt inte utanför han är som med riktiga rädslor osv. Bill Murrays Baloo är i samma stil som Beppe Wolgers. Ben Kingsley (Bagheera) är lite svår att höra i början och man har lite svårt att kolla texten med allt som händer. Idris Alba med som vassa röst är mycket effektiv som filmens skurk, Shere Khan, som visar på riktigt ondska. Christoper Walken är cool som apkungen Luie, både hotfull och komiskt. Man tanker på honom som en blandning av Marlon Brandos "Gudfadern" och överste Kurtz (som inte bryr sig om sina underståtar). Att han sjunger "I wanna be like you" lättar upp något i hans apa av nästan King Kong-storlek. Scarlett Johanson känns lite type-casted som den förföriska ormen Kaa. 

"Djungelboken" är spännande, magisk, värmande och humoristisk fylld med gulliga och lite läskiga djur. Man blir underhållen fast mot slutet känns det ändå något uppblåst, med en pålagd känsla. En film för både stora och lite större små.