FILM OCH FILMMUSIK

En blogg om film och filmmusik

Min bilder
Namn:
Plats: Bohuslän, Sweden

Filmvetare

lördag, maj 14, 2016

THE DANISH GIRL

Regi: Hooper
119 min

Filmen handlar om relationen mellan makarna Einar och Gerda Wegener och Einar som var den första mannen som genomgick en könsoperation (korrektion).
Tom Hoooper skildrat fina miljöer tidigare. Här likaså men mer sparsmakat än i "Les miserable". Känslan är även bra för hur rollfigurerna känner sig, som i " The Kings speech", där männen för känna sitt.
"The danish girl" med Einar börjar känna sig som en kvinna och ambivalensen inför detta. Till en början fungerar han i sin sexualitet men den kvinnliga identitet tar överhand vilket leder till slitningar till frun och det blir en slags otrohet.
För Einar/Lili säger att det inte handlar om homosexualitet, fast på slutet blir detta tveksamt.
Man skulle kunna bli arg varför Alicia Wikander (Gerda) väljs mot Lili identiteten men man får ändå en förståelse för detta.
Det är något intressant med människor på film med deras inre psykiska kamper. Jag tänker på "Psycho" och "Magic" (en buktalare och hans dock) fast dessa var skräck-och inte dramafilmer. Just dramaaspekten blir till slut lite mycket och man tappar intresset när det blir för mycket gråtande. Eddie Redmayne är mycket bra som Einar, även om det hade varit bättre med en "fulare" skådespelare. Med kvinnliga skådespelare funkar det bättre när de "fular" ned sig (exempel Charlize Theron i "Monster").
Wikander fick en välförtjänt Oscar i rollen som en kvinna som både är tuff och skör.
"The Danish girl" är annars tänkvärd kring frågeställningarna kring identitet och önskan att vara den man innerst är.