FILM OCH FILMMUSIK

En blogg om film och filmmusik

Min bilder
Namn:
Plats: Bohuslän, Sweden

Filmvetare

lördag, maj 14, 2016

CAPTAIN AMERICA CIVIL WAR

Regi: Russo & Russo
147 min

Man skulle kunna undra varför denna film räknas som Captain America och inte Avengers?
Den fortsätter både från Captain America Winter soldier och Avangers: Age of Ultron. Inledningen visar Winter soldier/Buck och hur denna hjärntvättas av ryssarna som får honom utföra uppdrag.
En grupp av Avengers utför ett uppdrag i Lagos som får konsekvenser. De får välja att vara att vara med FN för att bli mer legitima. Captain America skriver inte under på detta.
Filmen utgår från Captain America med hans relation till agent Carter och hans lojalitet till vännen Buck. Avengers är en liten grupp där Hulken och Tor inte är med. Tony Stark är en motpol och det handlar delvis om honom också. Här förekommer en datoranimering så man får se Robert Downey Jr i en yngre upplaga, precis som Michael Douglas i "Ant man". "Ant man" förekommer även här när en grupperingar av behöver behöver extra hjälp. Även Spider-man tillkallas. Tom Holland spelar honom och till skillnad från Andrew Garfields Spider-man är han mer av en kul yngling än en galning.
Tredje Captain America är inte lika mycket actionspäckad som de tidigare i form av en mängd byggnader som raseras. Istället för en riktig tydlig superskurk så får hjältarna pucka på varandra istället som blir lite mycket i slutet. Tidigare har det mest varit Hulken som bråkat och då blev det ett extra spännande moment i "The avengers".
I början kan man bli lite orolig på vem man skall heja på som Black Widow eller Scarlet Witch och i en stor strid mellan hjältarna blir det något rörigt. Själv håller jag nog mer på Iron man än Captain America.
Den har mer lugnare partier än "Age of Ultron" men den är djup kring frågor som moral, skuld, lojalitet och att göra det rätta. Ganska långsamt blir det när Stark besöker Peter Parker. Med Spider-man och Ant man blir det skoj annars är det en del allvar och Stark är något nedtonat (tragiken kring hans föräldrar är med).
Av rangordna bland de övriga är lite svårt och den är varken bättre eller sämre än de andra Captain America-filmerna. Av de olika rollfigurerna så är Black panther ganska intressant och han lär nog dyka upp i fortsättningen.