FILM OCH FILMMUSIK

En blogg om film och filmmusik

Min bilder
Namn:
Plats: Bohuslän, Sweden

Filmvetare

lördag, maj 14, 2016

SPOTLIGHT

Regi: McCarthy
128 min

Belönad för bästa film som handlar om en lokalredaktion på Boston Globe som gör ett reportage om sexövergrepp inom den katolska kyrkan.
Man är van med skildringar av katolska präster och deras övergrepp som i filmer som "Sleepers". Här är det istället utanför kyrkan genom vittnet och någon enstaka präst som som utfrågas. Utgångspunkten är om en biskop kände till ett par fall.
När Boston Globe får en ny redaktör (Liev Schreiber) börjar de ta upp tidigare fall som tidningen inte följt upp. Vi får följa redaktionen ledda av Michael Keaton (även journalist i filmen "Press-stopp!" från 1994) och där Mark Ruffalo och Rachel McAdams spelar de andra i redaktionen. 
"Spotlight" är en fascinerade och spännande dramadokumentär. Skådespeleriet är väldigt bra som Keaton, Ruffalo och McAdams. 
Den blir aldrig seg utan engagerar hela tiden. Journalisterna har ett stort motstånd då man ger sig inte på kyrkan med sin makt och är betydande i samhället (uppfostrande). Man beundras av journalisternas ihärdighet och det finns en gnutta ånger att de inte tagit tag i detta tidigare med alla som råkat illa ut. En liten frågeställning i filmen är om det är celibaten i sig som skapar övergrepp eller om det är sjuka personer som blir präster. Ett starkt och viktigt ämne