FILM OCH FILMMUSIK

En blogg om film och filmmusik

Min bilder
Namn:
Plats: Bohuslän, Sweden

Filmvetare

lördag, maj 14, 2016

KUNGENS HOLOGRAM

Regi: Tykwer
98 minuter

Tom Hanks är filmens "ledande man" i denna film. Han har tidigare förekommit i Tykwers "Cloud Atlas".
Hanks spelar återigen typen den krisande, sköre mannen, som existentiellt i "Castaway" och kapten Miller i "Rädda menige Ryan", som hade en typ av krigsneuros.
En annan påminde roll är den från "Terminal man" med en ensam man fast i ett främmande land.
Här spelar han en IT-konsulten Alan som hamnar i ett Saud Arabiskt land för ett projekt som innebär en hologram presentation.
Alan kämpar med byråkratin, hans IT-team har väldigt begränsade resurser, samtidigt som han personliga problem och inte vet vad han skall göra med sitt liv.
Inledningen är lite satirisk och jag trodde först att det var en reklamfilm med berättandet. Det handlar om dagens samhälle med arbetsvillkor, bankernas inflytande och frun som skall skiljas. Dottern försöker han ha bra kontakt med. Med pappan, spelad av Tom Skerrit, är det si och så med. I sina relationsbesvär möter han den arabiska kulturen med lite kulturkrockar, som att Alan skämtar att han jobbar för CIA. Mestadels av denna humor ligger i detta samt att Alan ramlar på ändan när han sätter sig (som är lite simpla skämt). Miljöerna är fina och det finns ett något sympatiskt över Hanks. Tykwer är en bra berättare och filmen visar snabba tillbaka blickar som när han stod bakom att avskeda arbetare på ett företag.    
Den finaste scenen är när han hade ett campingminne med sin pappa när han var yngre. Ett minne när han hade bra kontakt med honom.
"Kungens hologram" bjuder som sagt på humor, lite allvar samt romantik Bra ingredienser för en-må-bra-film. Varken mer eller mindre.