FILM OCH FILMMUSIK

En blogg om film och filmmusik

Min bilder
Namn:
Plats: Bohuslän, Sweden

Filmvetare

lördag, maj 14, 2016

WHERE TO INVADE NEXT

Regi: Moore

I Michael Moores nya film besöker Moore Europa och Nord Afrika. Det börjar krigiskt med helikoptrar som hörs och militärer. USA är en krigsmakt men har stora inrikesproblem.
Han föreslår varför inte erövra det som är bra hos andra länder?
Filmen fortsätter med ett mys och en god stämning. Italienarna har mycket betald ledighet, i Tyskland kan man vara ledig utan att bli störd på semestern, franska skolbarn har bra skolmat och så vidare.
En hel del tänkvärdhet om hur länderna behandlar sina invånare.
Man anser att det är viktigt att medborgarna mår bra istället för i USA, med fattigdom, hemlöshet, klassklyftor, skatter som går till andra ändamål och dålig skolmat.
I Portugal är droger inte kriminaliserade och detta ställs mot USA. I USA kriminaliseras den afroamerikanska befolkningen hårt. De fråntas rätten att rösta. I Norge är fångarna fullvärdiga medborgare som får rösta och besöks av politiker när det är val.
I "Where to invade next" finns det som i Moores stil. Liksom han tycker man det är otroligt, lite som på skämt. Man skrattar med Moore. I Finland lyfts lekar fram där män bär sina fruar på ryggen men som har bra skolresultat. Fångvården i Norge gör reklamfilmsvideor där fångvaktarna sjunger "We are the world".
Utgångspunkten är att Moore inte är intresserad av "ogräsen" i det olika länderna. Detta ger en må-bra-känsla men som senare blir lite mörkt med Breivik, misshandling av fångar och behandlingen av den svarta befolkningen i USA och nazismen i Tyskland, vars minnen av detta inte trycks undan.
Efter ett tag tappar man lite intresset och blir lite trött på det goda. Då tas kvinnorna upp som i Algeriet och på Island. Slutet blir lite sentimentalt där Moore försöker hitta en försoning i sitt förhållande till sitt hemland.