FILM OCH FILMMUSIK

En blogg om film och filmmusik

Min bilder
Namn:
Plats: Bohuslän, Sweden

Filmvetare

lördag, maj 14, 2016

HAIL, CAESAR!

Regi: Cohen
106 minuter

Bröderna Cohen är tillbaka med en komedi, med metafilms inslag som "Barton Fink". Handlingen utspelar sig på 1950-talet och vi får följa Eddie Mannix (Josh Brolin), en Hollywood fixare som håller ordning på skådespelarnas privatliv. Han har egna problem men så blir det strul när stjärnan Baird Whitlock (George Clooney) kidnappas av kommunister.
För den som gillar 50-talet, äldre filmer och en titt bakom kulisserna är det väldigt trevligt. Man känner igen stilen från MGM-filmen (filmbolaget har ett annat namn i filmen). Scarlett Johansson
spelar den Esther Williams-liknande DeeAnna Moran. Channing Tatum ses i en sång och dansroll i i stil med Gene Kelly.
 Hans Burt Gurney påminner om MGM-stjärnan Van Johnson, och dansnumret är lite gayigt med sjömän som dansar som saknar kvinnor.
Tilda Swinton spelar två tvillingsystrar som är skvallerjournalister. Alden Ehrenreich en västernhjälte som byter genre och Ralph Fiennes en regissör som har besvär med honom. Rollistan är imponerande och skådisarna passar bra in.Ständigt återkommande i Cohens filmer, , är också rolig hon i en kortscen. Tyvärr känns Brolin sliten och för mycket använd i filmer från denna tidsperiod. 
Intrigen med kommunister som tar Mannix är småkul, ger den där Cohen-känsla med små finurligheter, som även Carter Burwells musik. En del scener är riktigt bra, som exempel ett dansnummer. Annars är det ingen riktig energi som i brödernas tidigare filmer.