FILM OCH FILMMUSIK

En blogg om film och filmmusik

Min bilder
Namn:
Plats: Bohuslän, Sweden

Filmvetare

måndag, augusti 31, 2015

Sacks och Craven

Oliver Sacks (1933–2015) och Wes Craven (1939–2015)
har gått bort i hjärncancer. Den ene skrev om neurologiska fenomen och den andre skapade historier, med det undermedvetna, dolda i hjärnan i forma av bland annat hämnd.
Sacks är bland annat känd för boken "Uppvaknande" (1973) som blev film på 1990-talet där Robin Williams spelade en läkare baserad på Sacks.
Hans "Mannen som misstog sin fru för en hatt" (1987) filmatiserades med musik av Michael Nyman och Sacks spelade en reporter i  "Vid första ögonkastet" (1999). I april kom hans biografi "On The Move" ut.

Sacks sajt

Cravens första film, från 1972, var "The Last House on the Left", som var inspirerad av Bergmans "Jungfrukällan".
Hämndtemat i denna återkom i flera av hans filmer. "Terror på Elm Street" hade inslag av det undermedvetna med drömmar och skräck. Mördaren Freddy Kreuger blev en slags trickster-figur med sin humor. TV-serien "Freddys nightmare" uppskattade jag där Freddy fungerade mer som en värd i avsnitten.

"Scream" var en upplevelse på bio som raffinerat förnyade skräckgenren med "the final girl". Då kan man glömma hans andra skräckisar som "En vampyr i Brooklyn" och "Cursed". Med "Scream" fick jag upp ögonen för Neve Campbell (jämnårig med med mig) och Marco Beltrami, som blev en av mina favorit kompositörer.

Jag gillade humorn och metafilmsinslagen i både "Terror på Elm street", "Wes Cravens nightmare" och i "Scream"-filmerna.Skräckfilm är mer intressant om det handlar om mardrömmar än bara upprepningar som i "slasher"-filmer.
Cravens skapelser har hållit sig aktuella i och med nyinspelningar av "The Last House on the Left",
"The Hills Have Eyes" och "Terror på Elm street". Nu har det även gjorts en tv-serie på "Scream".
Även om han var en skräckmästare så gjorde han även "Music of the Heart" och en episod i "Paris, je t'aime".

Artikeln från Hitfix

Cravens sajt

tisdag, augusti 18, 2015

Filmmusikkonsert Rymden

 

Rymden - bland stjärnor och planeter
Symfoniorkester Gothia Concentus 

Dirigent: Emmanuel Kling.  

Konferencier: Wilhelm Petersson

Under Göteborgs Kulturkalas, 15 augusti, uppträdde Gothia Concentus, en orkester bestående av hälften amatörer. 

Platsen var flyttad från Kronhusgården till Nordstan, på grund av det hade regnat. Sittplatserna var begränsade men desstå mer publik med tanke på att köpcentrat är en tillströmningsplats. En annars var det en mindre lugn plats, jämfört med Kronhusgården, med förbipasserande och musik från någon affär. 

Inledande stycke var Richard Strauss "Also sprach Zarathustra" och då inte likt den skräckversion med falskspelande trumpeter, som man hört på nätet:). 

Petersson presenterade konserten och pratade om temat rymden. Det var allmänt om fakta, som att det finns 170 miljarder galaxer och vad rymden representerar. Tankar och drömmar projiceras till rymden.
Wilhelm Petersson förklarade att han var konferancier och en blandning mellan C3PO och Spock.

Sedan framfördes "Stjärnornas krig"-temat, som man hört många gånger förut. Därefter var det Imperial march från "Rymdimperiet slår tillbaka", som Gothia Concentus spelat vid sin första konsert under Kulturkalaset. Det man kunde anmärka på var en pianoklang i "Stjärnornas.." och en harpton i "Rymdimperiet.." 
Därefter blev det tv-spelsmusik från "Final fantasy VII", som började fint med harpor och avslutades med bastrumma.

Petersson berättade att när kompositören Arturo Rodríguez hörde att
Gothia Concentus skulle framföra hans musik blev han så glad att han skrev arrangemanget till "From Earth to Mars - A symphonic journey". Fyra stycken framfördes. Det började pampigt med brass och slagverk. Sedan fagotter, klarinetter och harpor för att avslutas pampigt igen. 

Klassiska Gustav Holst "Planeterna", med tre stycken, följde efter detta. 

Bakgrunden kring uppskjutningen av Apollo 13 beskrevs av
Petersson och fick med att James Horner gick bort tidigare i år. "Huvudtemat" blev Gothia Concentus hyllning till honom. Det blev trumpetsolo som förde mina tankar mer till Horner än till de män i filmen som musiken är skriven för.

Star trek fick sin presentation som blev lite ihoprört med originalserien. Gene Roddenberry dog innan "Star Trek Voyager" så han hade inte mycket med avsnitten att göra.
Temat fungerade bra i Gothia Concentus format. Även temat från "Star trek - The motion picture" var bra även om man är van vid att höra musiken med större orkester. Pianot saknades exempelvis.

Konferenciern avslutade fint med att säga att rymden inte är så tom och man kan fylla den med olika saker. Stjärnornas krig stod för känslor medan Star Trek utforskandet. Han ställde en fråga till publiken om vad vi kommer att tänka på när vi sedan tittar på stjärnorna i rymden.

Från originalrepertoaren saknade jag Starship Troopers, Alien, Star trek - Into darkness (den nyaste musiken i programmet). Alien 3 har  Gothia Concentus framfört tidigare. Musiken från de andra Star wars filmerna och Halo har jag hört när GSO-framförde dessa.
Bäst var den mer okända "From earth to mars" och att Jerry Goldsmith fick representeras. John William dominerar annars konserter och det hade räckt med ett stycke av honom här.