FILM OCH FILMMUSIK

En blogg om film och filmmusik

Min bilder
Namn:
Plats: Bohuslän, Sweden

Filmvetare

måndag, augusti 31, 2015

Sacks och Craven

Oliver Sacks (1933–2015) och Wes Craven (1939–2015)
har gått bort i hjärncancer. Den ene skrev om neurologiska fenomen och den andre skapade historier, med det undermedvetna, dolda i hjärnan i forma av bland annat hämnd.
Sacks är bland annat känd för boken "Uppvaknande" (1973) som blev film på 1990-talet där Robin Williams spelade en läkare baserad på Sacks.
Hans "Mannen som misstog sin fru för en hatt" (1987) filmatiserades med musik av Michael Nyman och Sacks spelade en reporter i  "Vid första ögonkastet" (1999). I april kom hans biografi "On The Move" ut.

Sacks sajt

Cravens första film, från 1972, var "The Last House on the Left", som var inspirerad av Bergmans "Jungfrukällan".
Hämndtemat i denna återkom i flera av hans filmer. "Terror på Elm Street" hade inslag av det undermedvetna med drömmar och skräck. Mördaren Freddy Kreuger blev en slags trickster-figur med sin humor. TV-serien "Freddys nightmare" uppskattade jag där Freddy fungerade mer som en värd i avsnitten.

"Scream" var en upplevelse på bio som raffinerat förnyade skräckgenren med "the final girl". Då kan man glömma hans andra skräckisar som "En vampyr i Brooklyn" och "Cursed". Med "Scream" fick jag upp ögonen för Neve Campbell (jämnårig med med mig) och Marco Beltrami, som blev en av mina favorit kompositörer.

Jag gillade humorn och metafilmsinslagen i både "Terror på Elm street", "Wes Cravens nightmare" och i "Scream"-filmerna.Skräckfilm är mer intressant om det handlar om mardrömmar än bara upprepningar som i "slasher"-filmer.
Cravens skapelser har hållit sig aktuella i och med nyinspelningar av "The Last House on the Left",
"The Hills Have Eyes" och "Terror på Elm street". Nu har det även gjorts en tv-serie på "Scream".
Även om han var en skräckmästare så gjorde han även "Music of the Heart" och en episod i "Paris, je t'aime".

Artikeln från Hitfix

Cravens sajt