FILM OCH FILMMUSIK

En blogg om film och filmmusik

Min bilder
Namn:
Plats: Bohuslän, Sweden

Filmvetare

onsdag, december 27, 2006

Filmbok

I dagarna har jag läst antologinSolskenslandet - svensk film på 2000-talet (red. Erik Helding, Ann-Kristin Wallengren, Atlantis). Den intresserade mig främst på grund av filmerna om Johan Falk samt Film i Väst och landsortsskildringar, ämnen som jag behandlade i min D-uppsats. Närläsningen av de 15 första minuterna i Noll tolerans och andra filmanalyser är mycket intressanta såväl som en artikel om filmkritiker och filmer som Terrorister - en film om de dömda och Ett hål i mitt hjärta tagits emot. Man förstår den svenska genren som innehåller landsortsbeskrivningar och filmer som teman och element som i exempel i Hon dansade en sommar som går igen i modern svensk film. Spännande läsning och boken är väldigt färsk. Det är bra att en del svenska filmer behandlas då man annars mest märker omdömen via recensioner. Bristerna i boken är att den kunde varit bredare. En del filmer tas inte upp utan det blir mest centrerat till publiksuccéer (kanske beror det en del att det bara några år in på 2000-talet) En liten kompensation är fotnoterna som tar upp en del som inte kommit med.
Några analyser blir likartade (som Så som i himmelen) och en del upprepningar förekommer i filmen (om Moodysons filmer). Dock blir det motsägelse fullt när det handlar om regionala filmcentran i kapitlet "Filmfinansiering och regionalism". Michael Krona tar upp att vissa berättelser och filmer bör utspelas i Stockholm och att det är naturligt att produktionen hamnar där då produktionen och upphovsmännen befinner sig där. Helt naturligt är ju inte detta då filmers handlingar flyttas till andra delar av sverige där de spelas in. Det blir inte kopior av Stockholm som byggs upp utan städerna blir antingen anonyma eller fungerar som förorter till Stockholm. Det nämns i ett annat kapitel att Ulf Stark var missnöjd med att handlingen i "Buffalo Bill och jag" flyttades till västkusten. En sak jag saknar om just de regionala filmcentra som Film i väst är aspekten av själva filmandet i Fyrstad regionen. Artiklarna tar upp de ekonomiska och geografiska ('Sveriges mest kända korvkiosk') aspekterna mer än fördelar varför man väljer att filma i västsverige, Skåne eller Norrland. Filmmusiken nämns på få ställen som i "Noll tolerans", "Grabben i graven brevid" (med poplåterna) och "Sista sommaren", utan att nämna kompositörerna. I författarpresentationerna står det för övrigt att Ann-Kristin Wallengren skriver artiklar om filmmusik.

måndag, december 18, 2006

Arnold score

David Arnold har skrivit musiken till "Amazing grace", en film om bland annat mannen som skrev den berömda sången, en slavhandlare (spelas av Albert Finney). Musiken kune lyssnas på i sin helhet på filmens sajt. Det visar på att Arnold kan skriva fin musik till kostymfilm. Ett brott från hans Bond-musik som haft lite technoinfluerad.

söndag, december 17, 2006

Filmmusik i "The Holiday" - rollfigur tonsätter

Billy Connelly har gjort det i en Colombo deckar och nu spelar Jack Black en filmkompositör i "The Holiday".
Hans Zimmer har gjort fin romantisk musik med en del gitarrmusik. Ett tema låter lite som början hos Morricones "Deborah's tema" från "Once upon a time in America". Filmen har många filmmusikreferenser. Filmkompositören Miles i filmen spelar Morricones "Cinema paradiso" i sin bil. I en Videobutik går han loss på hyrfilmerna med att nynna filmernas teman. "Triumfens ögonlick" har fin musik av Vangelis, till "Driving Miss Daisy" hummar han melodin och säger Hans och att temat är lysande, temat till "Borta med vinden" sjunger han. Om "Hajen" säger han att det är brilljant att skildra skurken med bara två toner.

En av årets stora filmmusiköveraskningar.

lördag, december 16, 2006

Julfilm

Nu går "Vägen till Betlehem" och "The Holiday" som med passande jultema. I USA har "Black christmas" premiär på juldagen, en nyinspelning av en 70-tals skräckis. Lagom till efter trettondagshelgen har också "Miss Potter" premiär. För svensk tv-publik har den en anknytning då den handlar om författarinnan till "Beatrix Potters sagovärld" som visats ofta på TV. Undrar om författarinnan var lika söt som René Zelleweger, som innehar titelrollen?

Morricone får en Oscar

Vid Oscargalan 25 februari 2007 får Ennio Morricone en hedersoscar. Han har nominerats flera gånger men aldrig erhållit någon Oscar. Lång tid för ett riktigt erkännande. Kan det bero på hans ålder mån tro?

tisdag, december 12, 2006

Filmdekor till salu

Filmdekor i Uddevalla ska läggas ned och dekoren skall auktioneras ut, av Lysekils Auktionsbyrå. Förstår inte varför dekor Pippi på de sju haven och Fanny & Alexander finns med. Jag trodde det bara var dekor från Film i Väst produktioner.

lördag, december 09, 2006

Rymdmusik i AdLib

Inför Christer Fuglesang färd upp i rymden spelades en del filmmusik från rymd, sci-fi filmer som Alien, Apollo 13, Det svarta hålet och Stjärnornas krig i P2s Adlib. Dessutom togs "2001 - ett rymdäventyr" upp med både musik i filmen och den refuserade musiken. Mycket tacksamt inslag även om lite fel sades.

lördag, december 02, 2006

Ännu en kompositör är borta

Shirley Walker blev, som Basil Poledouris, 61 år. Tragiskt på många sätt då hon är en av de få kvinnor bakom filmmusik. Filmmusik världen är mansdominerad och hon skrev mycket action- och fantasy musik. Jag minns att Danny Elfman sa att hon var mer erkänd än honom när Elfman jobbade med Batman(?). Tråkigt att hon inte blev mer känd kanske berodde det på de genrer hon jobbade med. Hon jobbade mycket med TV.
Hennes "Memoirs of an invisible" är fin och man kan höra all hennes musik som isolerat spår på region 1(?) utgåvan av "Final destination".