FILM OCH FILMMUSIK

En blogg om film och filmmusik

Min bilder
Namn:
Plats: Bohuslän, Sweden

Filmvetare

lördag, april 02, 2011

Mer baggar och Oscar!

Jättebra nyhet att det blir mer baggar som delas ut under Guldbagge galan, som för bästa musik, bästa klippning, bästa kostym, bästa scenografi och bästa mask. Det har varit skamligt och Sverige har varit väldigt efter andra länder med att exkludera vissa grupper, att vissa bara skall få äran.
Guldbaggegalan har ta efter USAs Golden Globe och Oscargalan med mer än skämtsamheter.
Amerikansk filmmusik spelas när det svenska filmåret presenteras i en trailer (Danny Elfmans "Alice i underlandet"-musiken) och under avlidna filmpersonligheter (Thomas Newmans musik).
Det blir mycket fokus på galavärdens person i skämtsamheter (i ett litet land som Sverige). På senaste Guldbaggegalan så var Sverige lite före USA med att framföra Chaplins "Smile" från "Moderna tider". "Smile" fungerade bättre på Oscargalan i Memorian.
Med en koppling till Guldbaggens nomineringskategorier så klagade Oscar-för bästa-original-sång Randy Newman att det var för få nominerade. Det var bara tre emot fem. (Någon gång har ju en film haft trå sånger nominerade)
Vinnarna till Oscargalan kändes lite väntade då det varit liknande vinnare under Golden Globe galan. Själv kände jag mig som en riktig vinnare då jag såg galan på Norsk TV istället för på kanal nio. Trist att programledarduon på kanal nio gjorde narr av exempelvis Kirk Douglas och varför skulle de vara programledare till något de ogillar?
Det var lite skoj inslag på Norsk TV när en riktig filmnörd intervjuades.
För att återgå till Guldbaggarna så skall de bli spännande hur det går kring nominerandet. Tre kandidater borde det nog kunna skrapas ihop till.
Förra året när gällde svensk filmmusik fanns det flera exempel som bland "Svinalängorna" och "Ond tro".