FILM OCH FILMMUSIK

En blogg om film och filmmusik

Min bilder
Namn:
Plats: Bohuslän, Sweden

Filmvetare

onsdag, december 21, 2011

Rota 100 år

Något som lite fallit bort är att det är 100 år sedan filmkompositören Nino Rota föddes. Bernard Herrmann 100 år har märkts mera. Om man kollar runt så har någon musikfestival, cd-recensioner på radion och Ad Lib i p2 som uppmärksammat detta.
Detta är beklagligt. Dagens musiker och filmmusikskapare brukar nämna Nino Rota som favorit och han har haft ett inflytande som bland annat citering av exempel James Horner. Rota står också lite som sentimentaliet hos äldre som har filminnen. Då är ju naturligtvis för Fellinis filmer, med ibland "cirkusmusik".
Själv har jag väl runt åtta scores av Nino Rota. Det är inte så mycket och jag vet inte så mycket om honom. För att sammanfatta hans diskografi så är det Fellinis filmer, "Gudfadern" och "Gudfadern 2". Den andra Gudfadern Oscarbelönande Rota för medan till första filmen blev det ingen nominering då musiken lät för mycket Rotas andra verk. Andra filmer man kan summera Rota med är Franco Zeferellis "Romeo och Julia", en hit 1968, och "Krig och fred".