FILM OCH FILMMUSIK

En blogg om film och filmmusik

Min bilder
Namn:
Plats: Bohuslän, Sweden

Filmvetare

tisdag, februari 24, 2009

Oscar

Galan har hållits. Jag förstår inte varför i Sverige det är pluralform på priset (Oscars) när andra prisgalor som Emmy, Grammy och så vidare har singularform. Själva galan hursomhelst var i alla fall lite uppfräschad till formen. Till synes modern i inredning så hade musiken inspiration från gångna tider. Den nye, för galan, "dirigenten" Michael Giacchino sa att han var inspirerad av storband från 1950-talet med orkester på scenen, istället för i orkesterdiket. Den gamla stilen märktes i den specialskrivna "Oscarmusiken" vars tongångar påminde om filmnoir-filmer, och annan ödemättad filmmusik från den tiden. Tenderade att bli lite tjatig och lite synd då den ersatte musiken från filmer vars nomineringar fick utmärkelser. Kända filmmelodier fick annorlunda arrangemang som "Lawrence of Arabia", "The big country" med fler. Lite musik spelades när presentatörerna talade som exempelvis Bernard Herrmanns musik från "The day the earth stood still". Oscarvärden Hugh Jackman var bra och hade trevliga sång och dans nummer. Undrar om det var lånat från Guldbaggegalan att värden bjöd upp någon från publiken att delta på scenen? Skämten var inte riktigt så roligare än tidigare. Ben Stiller föreställde nog Joachim Phoenix med skägg och solglasögon. Jack Black skämtade vid prisutdelningen att han satsade pengar på bolaget han inte medverkade i någon film åt. Sen gav han pris till en film som han inte medverkade i (undantaget fenomenet jag nämnt tidigare).
Skämtet med paret från "Pineapple express" kollade på icke-nominerade filmer var skoj. "The love guru" med sitt indisk inspirerade tema förväxlades med "Slum dog millionare". "Love guru" fick ju ett gyllene hallon som sämsta film medan "Slum dog.." fick Oscar som bästa film. Angående "razzies" så tycker jag "Lov guru" är rätt harmlös till sin helhet även om det finns en del kassa inslag. Dessvärre fick ju "Indiana Jones och dödskallekristallens rike" ett Gyllen hallon vilket var tråkigt. Visst lite flum i filmen men det finns andra uppföljare som varit mer flummiga.
När det gäller Oscargalan så var inslaget med fem utdelare till skådespelarpriserna, istället för två personer rätt trevligt och mycket högtidligt. Det negativa med nymodigheterna var otydligheten i nomineringskategorierna (vilka som var nominerade) och otydligheten över de bortgågna skådespelarna/filmarbeternas namn och titlar i bildkollaget. Vilka som vann var inga direkt större överraskningar då man hängt med i tidigare prisutmärkelser.
De svenska kommentatorerna i kanal nio var rätt bra. Dock kunde Orvar Sävström varit mer objektiv när det gällde Mickey Rourke. Denne sa ju själv att han var för kontroversiell för att vinna. Orvars uttalande om att Heath Ledger skulle nominerats bara för att han var död fattar jag inte riktigt. Det var ju Oscarprat innan han dog (under inspelningen tror jag) om hans prestation i "The dark knight".