FILM OCH FILMMUSIK

En blogg om film och filmmusik

Min bilder
Namn:
Plats: Bohuslän, Sweden

Filmvetare

måndag, januari 12, 2009

Golden Globe galan

Så har Golden Globe galan gått av stapeln. En intressant gala jämfört med Oscar och Emmy-galorna. Det mesta mycket avskalat och vara mer rätt på. Inga kommentatorer från svenskt håll.
Inga intervjuver med gäster och nominerade och inga yttre inslag eller vad man skall säga som på Oscar-galan. Inga hyllningar av filmfolk, levande eller bortgångna förrutom Steven Spielberg som fick ett specialpris (intressant tal), de bortgånga producenterna Sidney Pollack och Anthony Minghella (stod bakom en nominerad produktion) samt Heth Ledger som belönades, poststumt, i bästa manliga biroll. Man blandar ihop Emmy och Golden Globe då det handlar om TV-priser. "30 rock" och ”John Adams” har redan Emmy belönats och så även här. Det känns då inte som riktiga överaskningar. Ibland blev det lite rörigt i de nominerade klasserna både att det är film och TV och de som vann flera gånger. Exempel på det senare var Danny Boyles "Slumdog Millionaire" som fick flera priser som man inte kunde hålla reda på. Priset gick till filmens kompositör vars namn inte kunde uttalas rikigt.
Av ett filmklipp som visades från "Slumdog Millionaire" var det en scen med ett "Vem vill bli miljonär"-inslag som verkar plankat från Lecontes "Min bäste vän". Lite trist när TV-dramatik blandas in i filmer. En rollfigur deltar i "Vem vill bli miljonär" och använder sig av "livlinan". Skall vännen svara i telefon?

Tonvikten verkade ligga mer på biofilm än TV. Kate Winslet som sa hon inte brukar vinna något fick två priser. Mickey Rourkes belönades för sin "come back".

Inga nomineringar TV-musiken nominerades inte utan musiken för biofilmer. Många filmskådisar fick priser i TV-klasserna. Svensk anknytningarna "Mamma mia" och "Maria Larssons eviga ögonblick" blev utan priser. Mina favoriter "Wall-E" och "Vicky Cristina Barcelona" fick priser. TV-serien "Cranford" blev utan och serier som inte visas på TV här i Sverige fick priser. Lite synd.
Galan hade en del skämt från presentatörer. Sasha Baron Cohens skämt om kändisar som får dra ned på sina utgifter på grund av finanskrisen var roligast. Madonna sade upp sin assistent dvs. sin make.