FILM OCH FILMMUSIK

En blogg om film och filmmusik

Min bilder
Namn:
Plats: Bohuslän, Sweden

Filmvetare

måndag, december 28, 2015

THE HUNGER GAMES MOCKINGJAY part 2 - 3D

Regi: F. Lawrence
137 min

Här fortsätter det där förra filmen slutade. För egen del minns jag först inte men så klarnar det. Katnis råkade illa ut i förra delen och det handlar en del om henne och Peeta.
Återigen får Katnis ställa upp för ledaren madam Coin fast nu har Katnis en egen agenda.
Stilen fortsätter från förra delen med att vara långsam fast inte som en transportsträcka. När Katnis och hennes team (vinnare från hungerspelen) tar sig in i spännande. Spänningen byggs sakta upp tills dem utsätts för fällor från fredsväktarna. Ruggigt blir det när de råkar ut för muttarna, det vill säga mutanter. Actionscenerna får effekt annars blir de lite dövande i slutet.
De två sista delarna tappar lite av känslan i de första filmerna. Då var det mer kompakt, tätt och inte utdraget. Ändå finns det en tyngd och allvar, som i denna sista del med vad förtryck, stridigheter och krig får för inverkan. I denna del är det främst genom Peeta.
Här blir det ännu mer något politiskt. Man tänker på samtiden med konflikter och flyktingar. Av skådespeleriet märks Jennifer Lawrence, Donald Sutherland och Josh Hutcherson (Peeta).
Det är inte direkt några nya bekantskaper förrutom Michelle Forbes och Gwendoline Christie (från “Game of thrones), som spelar officerare. Annars är det inte så många som är framträdande. Caesar Flickerman förekommer bara i ett inslag och det hade varit intressant att veta vad som hände med honom.
Nytt för dessa filmer är 3D. Den gör sig bra i närbildsscener och naturscenerna. En del hologram som förekommer utnyttjas detta också. Man skulle kunna tro att eftersom det är 3D så skjuter Katnis mot oss i publiken men så blir det inte. Slutscenen är det fina effekter med ett slags djupfokus med 3Dn.