FILM OCH FILMMUSIK

En blogg om film och filmmusik

Min bilder
Namn:
Plats: Bohuslän, Sweden

Filmvetare

torsdag, december 24, 2015

Star Wars: The force awakens

Mycket har skrivits om nya Star Wars och den har blivit en kioskvältare. Star Wars loggas dyker upp på duken och man hoppar först till. De klassiska förtexterna rullar upp som förklarar att Luke Skywalker är borta. De onda kallar sig den första ordningen.
Handlingen utspelar sig trettio år efter "Jedins återkomst".Det är både vrak som syns, från stjärnkryssare och AT-AT som fungerande Tie-jagare och stjärnkryssare (som gör sig bra i 3D).
Berättelsen känns igen från originalfilmen. En robot (BB-88) har viktig information, sithkrigaren Kylo Ren påminner om Darth Vader, de onda har ett förintelsevapen som förstör och så vidare. Igenkänningen i handlingen är en skillnad mot trilogin som kom efter originaltrilogin. Trilogierna hängde ihop. Här försöker det både vara något eget samtidigt som det blir upprepningar. Annars är det klara förbättringar som att det är snyggt och välspelat. Abrams har lyckats få det underhållande och spännande. De nya rollfigurerna som Rey och Poe Dameron är lyckade. Ett stor lyft är det när Han Solo kommer in. Prinsessan Leia likaså även om man tänker på hur gammal hon är (mer naturligt för männen att åldras som Ben Kenobi, i de andra filmerna). Lite sämre är det med dem onda. General Hux påminner mer om en Hitler-kopia. När Kylo Ren pratar låter han som mördaren i Scream. Mer intressant är det när han är utan mask och känslorna kring kraften.
Någon har tyckt att Abrams inte är bra på att skildra ondska. Kylo Ren kommer inte upp i Darth Vader-klass och de ondskefulla motiven är heller inte jämförbara. Med imperiet i de tidigare filmerna hade man lite mer respekt för. Här blir man arg när de attackerar fast man blir glad när "rebellerna" slår tillbaka.
När man kommit över likheter med originalfilmerna så är det riktigt bra. Star Wars: The force awakens har både humor såväl som mer dramatiska, känslomässiga ögonblick.