FILM OCH FILMMUSIK

En blogg om film och filmmusik

Min bilder
Namn:
Plats: Bohuslän, Sweden

Filmvetare

måndag, december 28, 2015

EVEREST 3D

Regi: Kormákur
121 min

Filmen skildrar några bergbestigare, på 1990-talet som var med i expedition till Mount Everest. Vi får se ledaren Rob Hall som lämnar sin gravida fru. Det är ett gäng med män främst från USA, som satsat en del i detta men även från andra länder, som en japanska.
De är fyllda med en entusiasm att de skall nå toppen.  Som publik får vi klart villkoren när Rob berättar om riskerna. Syret är ett problem och man se exempel på personer som drabbas. Kylan är en annan svårighet. Med långa stegar får de ta sig över skrevor. “Skurken”, om man får kalla det så, är vädret.
Till skillnad  från “The walk” är detta ingen “promenad i parken”. Som publik känner man lite att man inte vill vara med längre trots att bestigarna är vid gott mod. I detta är det svarande varför de väljer att bestiga berget. De gör det för att de har klättrat i andra berg eller för att de klättrar för någon. Här finns inget tvivel som man kan se med ensamma personer som trotsar naturen (“Tracks”, “Wild” osv.)

Skådespeleriet är bra. Jason Clarke får spela en sympatisk person och lika så Josh Brolin. Resten av rollistan är kända namn som Sam Worthington, Keira Knightley, Emily Watson och John Hawkes. Tyvärr känns Robin Wright lite som att hon är med för bara för sitt namn. Jake Gyllenhall är cool som med repliken “det är inte altituden. Det är attityden”:
“Everest” är välspelat, med fina miljöer, spännande och blir riktigt hemsk när ovädret drabbar bestigarna. Då det baserat på en verklig händelse blir det en ordinär berg-och-dalbana. Det är rakt , utan utvikningar och inte så mycket mer.
3Dn är helt fantastisk och en av anledningarna att se den i 3D. Ett exempel när man ser ett rep som klättrarna håller i sticka ut ur duken.