FILM OCH FILMMUSIK

En blogg om film och filmmusik

Min bilder
Namn:
Plats: Bohuslän, Sweden

Filmvetare

tisdag, december 25, 2012

Filmrecension

BEDRAGAREN
Regi: Jarecki
107 min

I ”Unfaitful” spelade Richard Gere med i ett otrohetsdrama med dödsfall och här är det liknande.
Robert Miller är en man i 60-års åldern som har det utåt sett bra med sitt bolag och familj. Liksom de flesta rika män som har hemligheter och naturligt vis en älskarinna. Han tänker sälja sitt bolag men det är fiffel med siffrorna, vilket titeln anspelar på.
Rika affärsmän på film är Gordon Gecko det kändaste exemplet. Men Miller har de det gemensamt att det är grånande män och deras dotter har en viktig roll. Hur är då Miller? Genom relationen med dottern är han en affärsman. Dottern är en arvtagare och en inte en kompanjon. Han är ”patriarken. Det är hans roll som han måste spela” vilket han säger till henne. Sedan han relationen till frun, en typisk roll för Susan Sarandon, som inte är så varmt. Han är inte lika tydlig som Gecko med sitt sätt att vara. Hans brott är att begå äktenskapsbrott och kriminella handlingar både genom ett dödsfall och hur han sköter sitt bolag. Robert svarar sin fru att affärslivet är tufft. Genom polisen, spelad av Tim Roth, är han en skurk genom att helt enkelt vara en rik man som kommer undan. Att som publik döma honom är lite svårt då han är huvudpersonen och man hejar lite på honom. 
Filmens titel kunde vara en annan då det redan finns filmer med liknande titlar. Den berör inte finanskriser så mycket utan sensmoralen är kring rika människor. En summering av filmen är att den är lite läcker. Tempot och dialoger är i lagom takt. Börsmipratet är inte så komplicerat och inte heller ”mordhistorien”. Bra skådespeleri även om Gere, Sarandon, Roth är rutinerade för dessa roller. Jag har inga invändningar utan det är sevärt om än inte så märkvärdig film.