FILM OCH FILMMUSIK

En blogg om film och filmmusik

Min bilder
Namn:
Plats: Bohuslän, Sweden

Filmvetare

tisdag, augusti 07, 2012

Raksin 100 år

Den 4 augusti är det 100 år sedan David Raksin föddes. Han tillhörde en av Hollywoods "Gyllene ålder" inom filmmusiken. Raksin trodde jag var lite odödligt med sin höga ålder tills han gick bort för åtta år sedan (samma år som Jerry Goldsmith och Elmer Bernstein). Han är evigt förknippad med musiken till filmen "Laura", vars tema upprepade sig filmen igenom. Temat blev en hit och spelades in i olika versioner. David Raksin började skriva för film i slutet av 1930-talet. Charlie Chaplin kunde inte läsa noter och själv komponera så Raksin fick hjälpa honom med "Moderna tider", som Chaplin hummade och visslade melodier till. Efter oegentligheter dem emellan fick hans namn inte stå med i filmen.


Två Oscarnomineringar blev det med "Evigt Amber" ("Forever Amber" är det enda score jag äger) och "Vid skilda bord" samt två hederspriser.

Det blev många filmer (en del med återanvänd musik) men han inte gjort samma intryck i filmmusiken som exempelvis Max Steiner, Franz Waxman och Bernard Herrmann, så det kan vara lite svårt att känna till honom.Stilmässigt kanske han var som Alfred Newman då man inte kan särskilja en speciell stil, utan mer typisk gammal Hollywoodmusik. Annars har han haft stort inflytande som lärare och mentor för efterföljande kompositörer och förekommit i filmmusikböcker.